Bordeaux > car park

Bordeaux > car park

The plot of land designated for the new Beaujon car park lies at a strategic point within the wider urban framework. It is situated not only adjacent to the Boulevard, but also to future stops of the new D line of the tram network, perfect therefore for car drivers to leave their vehicles. Moreover, access is provided both via the Impasse des Cossus and Rue Beaujon (where an entrance and exit lie), making the plot even more suitable. On the flip side, the site’s footprint is extremely restricted. A maximum number of parking spaces were to be provided, along with additional project specifications. The overall impact of the new car park in terms of size was to be carefully controlled, and its harmonious integration within the surrounding urban fabric was a key consideration. It was truly a question of how best to slip a ‘foreign body’ among the city’s fine stone façades, and King Kong was keenly aware that notorious examples of how not to go about this abound. The question of balancing the volume of the car park with neighbouring constructions lay at the heart of this problematic question, and the architects adopted a consciously ‘dignified’ architecture in their design, as a means of achieving a harmonious blend. The prow of this triangular-shaped building was therefore given two successively corbelled upper storeys, the elegant curve created by these lines softening the overall effect of the volume, making recourse to costly artificial formal effects with little relation to the surrounding context unnecessary. Each storey was treated in a manner both functional and restrained, with supporting pillars relegated to the circulation and parking areas. Access to first and second floor parking is gained by means of an ‘up and down’ central ramp. This not only meant that the turning circles specific to this type of car park were respected, but also avoided cul-de-sacs. The design of this ‘park and ride’ facility provided for the addition of a further storey, thereby creating a total of over 100 parking spaces. The impact of the building was contained by the decision to use a 4% gradient for the upper storeys. This left sufficient ceiling height for the underground rectifier sub station, while controlling the height of the building’s façade on the Rue Croix-de-Seguey. The exterior façades were to be clad in a pale beige metal mesh, in harmony with the blonde building stone of the city’s architecture. The meshing is punctuated with ‘love knots’, like those found, for instance, along the balustrade of the Pont des Arts in Paris. As a simple and relatively low-cost means of aesthetically enlivening the building’s façades, the knots would reflect the changing intensity of the light, capturing the onlooker’s eye with the constantly shifting effect of their glimmering surface. The interior of the building is simple and bathed in light, in accordance with the project specifications. Some ceilings are painted white, while the flooring is untreated concrete. The overall effect is attractive and the building offers great ease of usage and maintenance.
program
construction of a car park
project management
atelier King Kong, Khephren Ingénierie, Alto Ingénierie, IdB Acoustique, Iris Conseil Aménagement
client: Parcub
location: Bordeaux (33)
surface area: 1 140 m²
Cost (VAT included): 2 860 000 €
date: competition 2013
images/photos: 2:pm
subscribe to our newsletter