Floirac > le Clos des berges

Floirac > le Clos des berges

This housing project is part of the ZAC des Quais, a redevelopment area whose master plan was designed by Atelier Petermuller, in a true spirit of urban foresight and aesthetic resolve. Situated between the River Garonne and the lower sections of Floirac, the new district enjoys partial links with the town, whose urban fabric becomes gradually less dense as it descends to the river. Vegetation becomes increasingly present as one nears the riverbanks and the amount of space between each building becomes greater, offering enticing glimpses of the riverscape beyond and a greater sense of penetrability. One of the main architectural constraints of this design project was the obligation to use white as a main colour, along with wood for the choice of materials. The building plot concerned is bounded by the Rue des Steamers and the avenue-promenade where a new bridge, the Pont Jean-Jacques Bosc, is soon be built. Three types of housing have been included in this project – a collective housing block with two stairways and two points of independent access (half of the flats will be available for private ownership, the others for rental), 8 houses in a terrace along the west side of the plot, and four detached houses for private ownership along the Rue des Steamers. Each of the detached houses has three floors, with a small entrance hall leading to a living area, with bedrooms positioned above. The specifications of the ZAC master plan required that clear views be offered of the river, while the long hall running through the collective housing block creates a transversal dynamic, leading the eye into the heart of the complex. King Kong was also responsible for designing the overall appearance of the housing complex which they ensconced within wooden fencing. The idiom of the building’s façades is inspired by the Mediterranean architecture dear to the heart of Le Corbusier, with white volumes basking in vivid southern sunlight. All of the housing units in the collective block have loggias and the flats are either double aspect or run from front to back. The houses all have a garage, concealed behind a reglit façade, with additional parking space in front of each unit. This means the garage may be freely appropriated as the occupants think best. The use of pierced metal cladding is redolent with the Orient. Two houses have solariums and a sheltered terrace leading from the living area. As for the communal garden, adjacent to buildings by another architect, the trellised walkways have been extended to encourage climbing plants soon to hide the parking areas. These pergolas have been positioned in intelligent concord with the general ground plan of the site and create a sense of unity between its components. Greenhouses have been included in one of the gardens, while a fallen tree has also been left in place so that nature might reclaim what is hers by rights. In a third garden, nesting boxes have been erected on tall masts. A number of tall trees have been planted to provide shade for the future, once they have matured.
program
construction of 34 apartments (from size T2 to T5) and premises for a variety of activities
label H&E
project management
atelier d’architecture King Kong, Cetab Ingénierie, Cyrille Marlin
client: Axanis
location: Floirac (33)
surface area: 3 965 m²
Cost (VAT included): 4 766 000 €
date: completed in october 2013
images/photos: Arthur Péquin
awards: Selection 2d people's award Archicontemporaine 2014
subscribe to our newsletter