Bordeaux > Magasins généraux Sud

Bordeaux > Magasins généraux Sud

Access to the Fabrique Pola building, as to the site as a whole, may be gained via the bridle path to the north east. The housing units situated in the building’s upper reaches, dislocated from the existing volumes on the ground and first floors, are capped with a glass and corrugated steel roof, allowing natural light to flood into the building below. From a conceptual point of view, the structural frame penetrates the existing building and frees up new spaces right down to the ground floor around the pillars supporting the housing units. This allows patio areas to be created along the building’s total height, used here as the inspirational starting point for the interior design of each floor. The entire design is animated by the importance of culture, and the blueprint for the first two floors is that of a cultural village. Open vistas have also been given pride of place, with an aim to creating not only a place for working, but also for meeting up and sharing enjoyable moments. The gaze slips effortlessly from one zone to another, with green spaces contributing greatly to the atmosphere, creating a sense of transparency and intimacy in terms of spatial arrangement. The decision to adopt a ‘free plan’, regularly interspersed with leafy patio areas onto which the building’s different sectors open, and the use of glazed partition walls, creates a sense of organisational fluidity. The glazed partitioning of the office spaces may be rethought in the future if required. The administrative department is positioned on the ground floor along with the offices, training room, Fab lab, audio and video studio and digital photography laboratory. Two key workshops – one devoted to silkscreen printing (110 m2) and the other to wood and metalwork (350 m2) – enjoy the high ceilings of the existing central portion of the building. They have been positioned on the ground floor to facilitate access for the installation of the heavy machinery required. The wood and metalwork area opens directly onto the exterior courtyard to the east, to be used for deliveries, as is the entrance on the same side to the building’s south. Storeroom facilities have also been provided close to the wood and metalwork shop and Fab lab. The workshops and offices for use by artists have been distributed along the upper floor. The somewhat industrial, rough-edged aesthetics adopted are reminiscent of other places devoted to artistic creation and experimentation already in existence in Europe, but in no way makes this incubator for creative inventiveness any less functional. Pola also needs to be able to publicise the work produced within its walls, and a space has been provided here which connects with the main hall, within the volume used by the ESAA, also designed around a free plan interspersed with leafy patio areas. Covering some 250 m2, this multi-functional area may accommodate 750 people and offers fine acoustics, thanks to years of experience in this domain on the part of King Kong. The amphitheatre takes full advantage of the volume’s full height. The student accommodation will be situated on two floors of the building positioned closer to the Garonne.
program
conversion of the Magasins généraux Sud into a cultural centre and creation of dwellings
project management
MVRDV, atelier King Kong, Territoires Parallèles, Oasiis, Arcadis, IdB Acoustique
client: Adim Sud-Ouest
location: Zac Bastide Niel à Bordeaux (33)
surface area: 16 000 m²
date: competition 2014
images/photos: 2:pm
subscribe to our newsletter