Bordeaux > les Patios de Noé

Bordeaux > les Patios de Noé

The existing building here was a 19th century construction with 2 upper floors and a spacious warehouse to the rear whose roof comprised a series of glazed sections. The town planning regulations stipulated that the volume arrangement of the existing building must be respected, thus encouraging the architects to exploit the site’s potential to the full. The main building was renovated and the warehouse used to create an inner street on the first floor leading to apartments down its length on either side (14 in total). On the ground floor, access is provided for both residents on foot and in vehicles, with a car park situated to the rear of the plot. Residents then travel through the inner courtyard within a vertical arrangement of sweet chestnut tree logs to reach the staircase to the first floor. The existing concrete slab in the warehouse was insufficient to bear the reworked building’s full load and was thus replaced. The new slab was lowered, making way for the creation of a second slab to carry the bedrooms and bathrooms of the various apartments. The latter are cleverly interlocked and slotted together in a complex play of combined forms. The privacy of the patio areas of the apartments adjoining the inner street is also protected by means of sweet chestnut wood trellising. The original glass roofing was demolished and replaced with ample skylighting. The inner walls in this section of the building are clad in zinc to reflect a maximum amount of light into the apartments, all of which have Velux skylights. Two and three room apartments are both available and all are appointed to a high standard, with top quality tiling in the bathrooms, fitted kitchens ensconced within brightly coloured alcoves and satin curtains at the windows. The inner street functions as a series of full and empty spaces, and each section of the corridor is clad in a specific colour. Each apartment also enjoys its own original features, such as sloping ceilings or unique layout, with recesses for utilitarian purposes or décor enhancements, niches and shelving… The original marble fire surrounds from the 19th century building have been preserved and one of the elaborate plasterwork ceilings restored. The impressive entryway opens onto a private world of sensations and lifestyles, as if suspended between earth and sky.
program
rehabilitation of a warehouse into 14 apartments
project management
atelier King Kong, Math Ingénierie, IdB Acoustique
client: Espace Investissement
location: Bordeaux (33)
surface area: 1 040 m²
date: completed in july 2013
images/photos: Arthur Péquin
subscribe to our newsletter