Paris > conservatory Vandal

Paris > conservatory Vandal

The current conservatoire of the 14th arrondissement is situated at 26, Rue Mouton Duvernet. It is spread over three different sites and the premises are extremely limited in size, prompting the Direction des Affaires Culturelles to commission a study to see if the music and dance school could be rehoused in an improved space on a single site. The project also includes offices for the municipal services of the Direction des Affaires Sociales, de l’Enfance et de la Santé (DASES) and the Centre d’Action Sociale de la Ville de Paris (CASVP). The site chosen for the new conservatoire and offices is part of a sprawling urban area along Boulevard Brune, including Haussmanian apartment buildings and blocks dating back to the 1960s. This historical context offers a fine backdrop for the new complex and is a major urban challenge. Constraints weighed heavily on the design (notably those relating to the PLU), and the architects aimed to strike an intelligent balance. For example, the trees to be conserved are to be topped by two overhanging sections of the new building, to the south west of the site, allowing precious surface area to be gained while still respecting the rules and regulations. The main entrance is positioned on Boulevard Brune, and from there leads on either to a spacious lobby area for mixed public use, or, to a leafy green area (where children and young people can wait for their parents in all safety, away from the traffic), and beyond that to restricted access office spaces. The leafy courtyard is a haven of peace, including pathways and ample planting, and echoes the surrounding architectural environment comprising 1960s apartment blocks set within an urban park. The volume arrangement is determined by the numerous urban constraints on the project and offers both passers-by and those using the building a clear façade along the Boulevard, with enticing glimpses to areas within the complex, clearly voicing the building’s vocation and amply embracing the outside world. The imbrication of a prism ensuing from the setting back of the building from Boulevard Brune and the tiered pyramid – both volumes result from the specifications of the programme – allow for the creation of accessible terrace areas in the intermediary spaces. The architecture of this design is ‘clear and intelligible, shunning grandiose effect and dislocation from the surrounding context’, as stipulated in the project specifications.
program
construction of a conservatory: music, dance & theater & offices
project management
atelier King Kong, Arcoba, Kahle Acoustics, VPEAS
client: City of Paris
location: Paris 14e (75)
surface area: 3 800 m²
Cost (VAT included): 14 140 000 €
date: competition 2015
images/photos: atelier d'architecture King Kong - José Llorens
subscribe to our newsletter