Bordeaux > Eiffel sec. school

Bordeaux > Eiffel sec. school

The site on which the Lycée Gustave Eiffel stands is a typical city block. Covering some 2.5 hectares in area, it has two major urban facades, on the Cours de la Marne and Rue Ferbos, making it one of the largest individual sites in the Marne district of Bordeaux. The school comprises a classical 19th century building set around a central quadrangle, with appending extensions dating from a range of periods. The latter have been grafted onto the original school building without any real logic, meaning that the overall effect is relatively heterogeneous, responding to merely functional needs. The secondary open spaces, whose geometry is imprecise, to say the least, have gradually been taken over by portable buildings, thus saturating any remaining empty space. The King Kong design first aimed to re-establish a sense of coherence, completely restructuring the site. The driving force behind this is the geometry of the classical building, thereby bringing a new sense of clarity to its main lines, and to the axes, configurations and perspectives which stem from it. The construction of a new façade on Rue Ferbos and the reworking of the entrances used by staff and pupils were designed to provide a clearer vision of the identity of the school’s different services and departments and of how they function. The quadrangles have been redefined as meaningful entities within the school’s wider framework, rather than being mere leftover spaces. They have been reconnected in such a way as to allow free movement in and around the school, thereby creating a sense of belonging to the Lycée, as a homogeneous whole. In spatial terms, the main quadrangle was reaffirmed in its role as the school’s central symbolic axis, providing access to the Cours de la Marne and the eastern section of the building. The King Kong design accentuated this feature, introducing a second quadrangle to which access is provided via the entrance of the former chapel and linking up with Rue Ferbos. This entrance, aligned with the school’s main entrance, opened up new perspectives. The building in Rue Ferbos has 4 floors and houses the training centre for apprentices, the school canteen and staff accommodation. On the ground floor, ample openings provide access for deliveries, to underground car parking, to the multipurpose hall and to staff accommodation. The student entrance to the workshop quadrangle lies opposite the Ferbos annex and has been designed as a simple slit between buildings E and C. The deliberate choice was made to limit its symbolic clout, and the main entrance to the school still lies on Cours de la Marne. It was more a question for the architects of finding inventive ways of creating a sense of continuity between the new façade and the surrounding urban fabric, and indeed, the façades of the two buildings on Rue Ferbos resemble each other from the exterior. This also helps to provide the school with clearly identifiable limits.
program
restructuration and extension of Lycée Gustave Eiffel, construction of a new gymnasium
project management
atelier d’architecture King Kong, Cetab Ingénierie
client: Regional Council of Aquitaine
location: Bordeaux (33)
surface area: 20 000 m²
Cost (VAT included): 20 600 000 €
date: competition 2003
images/photos: D3îles
subscribe to our newsletter