Bordeaux > library in Caudéran

Bordeaux > library in Caudéran

The new library in Caudéran is part of an urban redevelopment project designed for the area by a team comprising GRAU - Michel Corajoud - ETC - Etude Chevreux and Ingérop. The project aims to ‘redefine the boundaries between sport and city through a series of new developments which together will transform Stéhelin into a major centre for public activity in Caudéran’. The library is positioned at the intersection of public gardens and a square, and its design evokes a sense of transversal fluidity and openness. The building’s designated role as a clear architectural landmark and the desire to foster subtle transitions between the new edifice and its surrounding context, have resulted in the choice of a square-shaped ground plan measuring 40 x 40 m. One façade opens onto the public gardens, urban esplanade and adjoining pathways, inspiring the architects to envisage the building as a ‘pavilion’, at once welcoming and elegant, aesthetically pleasing and urbane, refusing gratuitous or lavish effect and superfluous features. The different areas of activity outlined in the project programme are freely distributed throughout the building’s interior and any sense of strict delineation which might impair the users’ sense of well-being has been banished. The building’s structure is based on a post and beam frame, and wood is used for the interior beams and roof timbering to heighten the sense of serene conviviality. Exterior waterproofing is ensured by means of a membrane. The square ground plan generates a structural framework which is also square in shape, with each side measuring 5.70 m, topped with a shed roof comprising conical structures, glazed in accordance with their positioning and orientation to provide optimal natural lighting for visitors and those working with computers. The shed roof system allows light to filter into the building’s very heart, and the interior patio is also topped with a sliding glass roof. The design of the whole is underpinned by the essential question of sustainable development. The conical roof structures provide natural ventilation for the entire building and smoke extraction if necessary. Their undersides are perforated, thus absorbing sound and offering excellent acoustics in the reading room. The new Caudéran library will continue to play a key role in the Bordeaux library network and provides a calm, efficient environment of the utmost quality, on a par with other public amenities already developed within the town.
program
construction of a library
project management
atelier King Kong, Grontmij BEFS, IdB Acoustique
client: City of Bordeaux
location: Bordeaux (33)
surface area: 1 600 m²
Cost (VAT included): 4 000 000 €
date: studies in progress
images/photos: 2:pm
subscribe to our newsletter