Blanquefort > les Colonnes 2

Blanquefort > les Colonnes 2

Les Colonnes is a cultural centre situated in Blanquefort and King Kong has already renovated its multi-media library and added a new performing arts hall. This has required partial restructuration of the building but also an extension, clearly voicing its role as a key centre for entertainment and culture in the heart of the town. The new multi-purpose space and bar are encased within a façade which expresses the vitality of Blanquefort and are destined to help the cultural centre play its role within the community to the full. The project is part of a more global redevelopment programme for public spaces in the town centre and more particularly the square in front of the market hall. King Kong’s design for the cultural centre is tailor-made, adapted to its role and position within the site and expressing the image of renewal to which both the Town Hall and local inhabitants adhere. The aim of the design was to create a sense of permeability between the building’s inside and outside spaces, as appropriate of course, an idea expressed through the implementation of a ‘filter’ running round the building’s façades. Not only does this give a sense of unity to the whole, but also endows the cultural centre with its own unique and immediately visible identity, creating a sense of welcoming warmth, integrating the building into the surrounding architectural and natural landscape. Over and above its aesthetic and urban function, the lightly-poised crown formed by the building is redolent with possibility in terms of usage. The in-between space created between the building’s outer façade and the elegant columns forming the filter, made of galvanised steel and of varying height, is, with the exception of the entrance porch, entirely covered, thus inviting a wealth of activities. Where the façade opens out onto the park, this filter provides an intermediate space for reading or musing, within the embrace of the vegetation clearly visible through the pervious peripheral crown. The tiled roof was removed and replaced by zinc sheeting, lending a far greater sense of unity to the whole. The building has been painted white so that it slips effortlessly into the surrounding landscape. Les Colonnes is now not only a high level cultural facility, but also a responsive and agreeable addition to the town centre, marking a major step forward in the latter’s redevelopment.
program
extension of the entrance hall of "les Colonnes" cultural centre
project management
atelier d'architecture King Kong, Math Ingénierie
client: Town of Blanquefort
location: Blanquefort (33)
surface area: 2 000 m²
Cost (VAT included): 1 200 000 €
date: completed in october 2014
images/photos: Antoine Guilhem-Ducléon
subscribe to our newsletter