Rouen > chapelle Corneille

Rouen > chapelle Corneille

The Chapelle Corneille was erected in the 17th century and its Baroque architecture is reminiscent of the Catholic Revival spirit of the Church of the Gesù in Rome. It has played host to performances by leading musicians for a number of years now and the Normandie regional council had decided to upgrade its facilities to meet the modern-day requirements of a designated concert venue for non-amplified music. The decision was therefore taken to turn the chapel into a fully-fledged auditorium. The difference in height between the building and the street was sufficiently great for facilities catering for the needs of concert-goers and artists alike to be integrated into the raised basement. This solution also provided easy access for people with reduced mobility, creating a meaningful link between the building as a historical monument and in its modern-day vocation. The layout also draws upon the building’s spiritual role, and, as the believer moves from the ritual of meditation to the awakening of light, so the concert-goer leaves the hustle and bustle of everyday life for the miracle of music. A succession of steps trickle down from the main entrance in gentle curves to the seating area, their dark grey tones setting off the chapel’s magnificence in a feat of staging of eminently Baroque inspiration. The naturally fine acoustics are heightened by a series of subtle and extremely efficient devices. A sphere suspended from the ceiling above the crossing prevents sound from becoming dispersed. Composed of two hemispheres linked by a lens, this globe instantaneously sends back sound hitting against it, but serves not only an acoustic purpose. It is a meaningful addition to the chapel’s impressive interior staging.
program
transformation of the Chapelle Corneille – historic landmark building dating from the 17th century – into a 700-seat auditorium.
project management
atelier d'architecture King Kong, Khephren Ingénierie, LBE Fluides, Aurélien Dufour, Ducks Scéno, Wonderfulight, 2.26, Ouest Coordination, Kahle Acoustics, VPEAS
client: Regional Council of Normandie
location: Rouen (76)
surface area: 1 140 m²
Cost (VAT included): 6 022 000 €
date: completed in February 2016
images/photos: Eric Peltier
awards: winner Trophées de la construction Batiactu 2016 – métier d’art pour le lustre scéno acoustique / selection Darc Awards 2016 / prix Coup de cœur de la conception lumière ACEtylène_2016
subscribe to our newsletter