Ambarès > Évasion cultural centre

Ambarès > Évasion cultural centre

The ‘Évasion’ cultural centre in Ambarès-et-Lagrave is situated within an urban development zone (ZAC) and is a tangible expression of the local council’s desire to rehabilitate their community by giving life to new public amenities. The project necessitated the rebuilding of an existing building (the concert hall), adjacent to a music school which was retained. The pre-patinated perforated zinc cladding used across the roof and façades creates highly effective thermal breaks throughout the whole. Stamped concrete was used for the interior walls and the building’s new identity is evoked through the playful interchange of reflective and transparent glass used in its glazing. A startling contrast is created, both by day and after dark, between the smooth concrete magnitude of the building’s powerful hulk and the elegant strip of diaphanous glass running round its base, as it trickles into the long, slender inside spaces, through the foyer and on into the main volume itself. Such immaterial grace is accentuated by the columns rising behind the glass sheeting, creating a surprising reversal of expected weight distribution – here, the heaviest mass is seemingly borne by the lighter element. The concert hall itself takes maximum advantage of the usable height to improve the quality of the acoustics (surfaces are not parallel). The tiered seating may be removed, therefore allowing stalls to be set up, as and when required. A fixed lighting and sound control desk is positioned at the back of the hall for theatre performances or film showings, while a mobile desk in the hall itself allows for more flexible uses and arrangements.
program
construction of a cultural centre : auditorium (600 p.) + dance studio
project management
atelier d’architecture King Kong, Cetab, IdB Acoustique, Ducks Scéno, Julie Soistier
client: Town of Ambarès-et-Lagrave
location: place de la République, Ambarès-et-Lagrave (33)
surface area: 1 350 m²
Cost (VAT included): 4 200 000 €
date: completed in march 2009
images/photos: Arthur Péquin
awards: Nomination Agora 2010 / Nomination Palmarès architecture aluminium Technal 2012
subscribe to our newsletter