Lille > The Flow

Lille > The Flow

The Flow - Centre Eurorégional des Cultures Urbaines in Lille aims both to promote and provide a framework for street art and performance in all its various guises. The centre is to function as a home base for a variety of disciplines, while also exploring the urban universe from which such art forms are born. The design uses transparent walls to evoke and maintain the founding bond between Hip Hop and the street. The basement houses music studios, while the remaining facilities and spaces are distributed along the building’s façade. The glazing (triple glazed breathing glazing) is equipped with slatted blinds. The Hip Hop Centre faces the square on the Rue d’Arras, flanking the inner courtyard on the Rue Dupetit-Thouars, its façades clearly voicing its presence as an urban landmark. The building has four floors (including the basement) and is extremely simply organised. Each floor corresponds to a specific function. The ground floor houses the reception desk, social areas, and the broadcast room, with direct access to the car park and forecourt. The basement houses the music studios and the first floor the administrative services. The second floor is home to dance and the third floor the graffiti workshop, with outside spaces available. Each floor may therefore function autonomously in harmony with the users’ specific requirements.
program
construction of the "Flow - Centre eurorégional des cultures urbaines - Maison du hip-hop" - concert hall : up to 600 p. standing
project management
atelier d’architecture King Kong, Projex, Diagobat, Ducks Scéno, Kahle Acoustics
client: City of Lille
location: Lille (59)
surface area: 4 050 m²
Cost (VAT included): 9 680 000 €
date: completed in august 2014
images/photos: Roland Halbe
awards: ArchiDesignClub Awards 2015 selection
subscribe to our newsletter