Toulouse > grand M media library

Toulouse > grand M media library

The new Médiathèque and esplanade unfolding before it are integral parts of a vast urban redevelopment project (ANRU) implemented by the City of Toulouse. The multiple aspirations of this new multimedia library logically include the rehabilitation of unoccupied urban spaces and the creation of a strong, purposeful architectural symbol. The Médiathèque stands in the Le Mirail suburb, laid out between 1961 and 1971 by Georges Candilis and whose urban fabric is largely fragmented today. The building’s design responds to these constraints with unabashed delight, escaping any apparent inflexibility by using the ground floor as an all-embracing curtain wall, enfolding not only the building itself but also the ‘patio’, planted with vegetation around a magnolia tree, and the public space prolonging the esplanade protected by a canopy. The light curtain wall exhibits a range of contrasting textures and materials and creates a succession of in-between spaces, allowing the amount of natural sunlight entering the building to be controlled. A taller volume, housing the administration department, mirrors the ground-plan dimensions of the central library section, where the books and DVDs are to be found. The reading room and study areas are designed as protected spaces, removed from the hustle and bustle of daily life, meaning that the Médiathèque is more akin to an oasis than a supermarket. The esplanade is a key element, dilating the surface area of the library itself and creating a warm and welcoming atmosphere for users and people living in the local neighbourhood.
program
construction of a media library and landscaping of its surrounding spaces – esplanade and gardens
project management
atelier d’architecture King Kong, Egis Sud-Ouest, IdB Acoustique, Franck Boutté Consultants, Cyrille Marlin, Germinal Borras, Julie Soistier
client: Oppidea on behalf of the City of Toulouse
location: Toulouse (31)
surface area: 1 900 m²
Cost (VAT included): 4 590 000 €
date: completed in june 2012
images/photos: Arthur Péquin
subscribe to our newsletter