Montpellier > Halle Totem

Montpellier > Halle Totem

The Société d’Aménagement de Montpellier Méditerranée Métropole (SA3M), an entity tasked with developing and fostering economic development in the area, decided to create the Halle Totem in the Cambacérès district, with a view to encouraging digital innovation. Our design is Mediterranean in essence and offers a wealth of outside usages. The facilities promote exchange between outside and inside spaces, both in terms of use and users, and offer free and easy connections with the exterior. In line with the desiderata outlined in the project specifications by the client, the design was to be for a versatile building (a ‘multitask’ space) which would encourage a maximum amount of interaction between those using it. To meet this challenge, we opted for a rational building designed like a vast covered marketplace, with an east-west central throughway and capped with a heavy overhanging roof, wide enough to encompass each and every element in the project specifications. The idea of a unifying, protective roof became the Halle Totem’s main distinguishing feature. As a means of nurturing collaborative ways of working and effective space appropriation, we provided a fluid, neutral space which could be easily adopted by those using it. It is our firm belief that if a given building is to be appropriated by its inhabitants, then it must enjoy a high level of neutrality. Thus we designed a regular grid of supporting concrete pillars over the entire area of the plot to bear the load of the inhabited roof spaces. Beneath the roof, culminating at nearly 8 m, we distributed a series of open and closed spaces which run seamlessly along the whole length of the plot from east to west, and in a repeated sequence from north to south. The building is easy to travel through in all directions, thereby promoting exchange and encounters between those using the inside of the building. While the spaces are organised around an east-west axis, an ample corridor runs freely from north to south through the building on every level. The architectural design of the Halle Totem draws its inspiration from the principles of bioclimatic construction within the context of a specifically Mediterranean climate.
program
construction of the "Halle Totem": multifunctions building for the French Tech ecosystem
project management
atelier King Kong, Artelia, idB Acoustique
client: SA3M – Société d’aménagement de l’agglomération de Montpellier
location: Montpellier (34)
surface area: 12 000 m²
Cost (VAT included): 19 000 000 €
date: competition 2017
images/photos: atelier d'architecture King Kong - José Llorens
subscribe to our newsletter