Mont-de-Marsan > villa L.

Mont-de-Marsan > villa L.

This house is set within spacious gardens dotted with trees and delineated by a natural boundary of earth embankments. Access is provided by a rural lane leading off from the main road. Woodland unfolds to the west. The plot slopes gently downwards from south to north towards a levee and cycle track. The owners expressed a desire for their house to be set as far back as possible from the entrance and for the main façade to be south-facing (rather than west, because of the prevailing winds). The building was not only to provide them with accommodation, but room was also to be made for their daughter and grand children. They also wished to have a swimming pool. The house was raised from the ground by at least 50 cm and the south facing façade used to offset the ‘crushing’ effect created by the incline of the terrain, which seems to tumble towards this point. An exterior wall was therefore added beyond the building’s main base, snaking round the house and delineating a first ring of land, designated to become a flower garden. The desire to make the house south-facing inspired the architects to add a double-oriented east-west corridor, with served spaces to one side and serving spaces to the other. The different living spaces are distributed between the base and roof, both of which are underscored by a 50 cm deep concrete band. A patio separates the parents’ house from their daughter and grand children’s quarters, with a corridor linking the two. The exterior façades are composed of glazing or, where the glass dissolves away, immaculately white stamped concrete, set back from the base and upper band and thereby emphasising the stratification principle at work behind the design. The house is protected by a screen wall projecting out from the main volume. The flooring is entirely composed of 60 x 60 pale beige tiles which, when the sun pours across them seem almost white, and at other times, shimmer in tones of grey. The base is composed of an arrangement of triangular forms. The ground plan has not a single right angle, enabling the eye to embrace the house in its entirety and creating an infinite variety of unforeseen perspectives.
program
construction of a single house
project management
atelier d'architecture King Kong
client: Private
location: Mont-de-Marsan (40)
surface area: 369 m²
date: completed in march 2013
images/photos: atelier d'architecture King Kong - Arthur Péquin
subscribe to our newsletter